Πως Να Γινεις Hacker

Πήγαινε κάτω

Πως Να Γινεις Hacker

Δημοσίευση  Admin_Nasia Την / Το Σαβ Σεπ 27, 2008 11:06 pm

Eric Steven Raymond
Thyrsus Enterprises


<esr@thyrsus.com>


Copyright © 2001 Eric S. Raymond

Μετάφραση από τα αγγλικά: Αριστοτέλης Μικρόπουλος

<amikrop@gmail.com>
Ιστορικό Αναθεωρήσεων
Αναθεώρηση 1.38 8 Ιαν 2008 esr
Αποδοκιμασία της Java ως γλώσσα για εκμάθηση από νωρίς.
Αναθεώρηση 1.37 4 Οκτ 2007 esr
Σύσταση του Ubuntu ως διανομή του Unix για αρχάριους.
Αναθεώρηση 1.36 21 Μαρ 2007 esr
Προσθήκη σημείωσης για τα live CDs, και για τα 10 χρόνια που απαιτούνται για να γίνεις δάσκαλος.
Αναθεώρηση 1.35 03 Αυγ 2006 esr
Μικρές διορθώσεις.
Αναθεώρηση 1.34 07 Μαρ 2006 esr
Αφαίρεση της C# από τη λίστα των γλωσσών προς αποφυγή, τώρα που το Mono δεν είναι πλέον σε beta επίπεδο.
Αναθεώρηση 1.33 29 Νοεμ 2005 esr
Πρόσθεση δείκτη στο καταπληκτικό δοκίμιο του Peter Norvig.
Αναθεώρηση 1.32 29 Ιουν 2005 esr
Ουσιαστικό καινούριο υλικό σχετικά με την αποφυγή του να λύνονται τα προβλήματα δύο φορές. Απάντηση ενός FAQ σχετικά με το hacking και με τον προγραμματισμό ανοικτού κώδικα. Οι τρεις ερωτήσεις που φανερώνουν αν είσαι ήδη ένας hacker.
Αναθεώρηση 1.31 22 Μαρ 2005 esr
Πρόσθεση ενός συνδέσμου σε ένα άλλο δοκίμιο του Paul Graham, και συμβουλές στο πώς να διαλέξεις ένα πρώτο project. Περισσότερες αναπροσαρμογές σε συνδέσμους μεταφράσεων.
Αναθεώρηση 1.30 2 Μαρ 2005 esr
Πρόσθεση και αναπροσαρμογή πολλών συνδέσμων μεταφράσεων.


--------------------------------------------------------------------------------

Πίνακας Περιεχομένων

Γιατί Αυτό το Έγγραφο;
Τί Είναι ένας Hacker;
Η Ιδεολογία των Hacker
1. Ο κόσμος είναι γεμάτος από διασκεδαστικά προβλήματα που περιμένουν να λυθούν.
2. Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δύο φορές.
3. Η πλήξη και η αγγαρεία είναι διαβολικές.
4. Η ελευθερία είναι αγαθή.
5. Η ιδεολογία δεν είναι υποκατάστατο της ικανότητας.
Βασικές Ικανότητες του Hacking
1. Μάθε να προγραμματίζεις.
2.Πάρε ένα από τα Unixes ανοικτού κώδικα και μάθε να το χρησιμοποιείς και να το τρέχεις.
3. Μάθε να χρησιμοποιείς τον Παγκόσμιο Ιστό και να γράφεις HTML.
4. Αν δεν γνωρίζεις λειτουργικά αγγλικά, μάθε.
Κοινωνικό προφίλ στην Κουλτούρα των Hacker
1. Γράφε λογισμικό ανοικτού κώδικα
2. Βοήθησε στον έλεγχο και στην αποσφαλμάτωση λογισμικού ανοικτού κώδικα
3. Δημοσίευε χρήσιμες πληροφορίες
4. Βοήθησε στη διατήρηση της υποδομής
5. Υπηρέτησε την κουλτούρα των hacker, καθεαυτή
Η Σύνδεση Hacker/Nerd
Αναφορές Για το Στυλ
Αλλες Πηγές
Συχνά Υποβαλόμενες Ερωτήσεις

Γιατί Αυτό Το Έγγραφο;
Σαν συγγραφέας του Jargon File και συντάκτης άλλων γνωστών εγγράφων παρόμοιας φύσης, λαμβάνω συχνά email αιτήσεις από ενθουσιασμένους αρχάριους του δικτύου που ρωτάνε (στην ουσία) "πώς μπορώ να γίνω ένας ικανότατος hacker;". Πίσω στο 1996 παρατήρησα πως δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο άλλο FAQ ή web έγγραφο που να θίγει αυτή τη ζωτικής σημασίας ερώτηση, έτσι άρχισα αυτό. Πολλοί hackers τώρα το θεωρούν σημείο ορισμού, και υποθέτω ότι αυτό σημαίνει πως είναι. Επίσης, δεν υποστηρίζω πως είμαι η αποκλειστική αυθεντία σε αυτό το θέμα. Αν δεν σου αρέσει ό,τι διαβάσεις εδώ, γράψε το δικό σου.

Αν διαβάζεις ένα στιγμιότυπο αυτού του εγγράφου εκτός δικτύου, η τρέχουσα έκδοση υπάρχει στο http://earthlab.uoi.gr/indy/hacker-howto-gr/.

Σημείωση: υπάρχει μιά λίστα από Συχνά Υποβαλόμενες Ερωτήσεις στο τέλος αυτού του εγγράφου. Παρακαλώ διαβάστε τις -δύο φορές- πριν μου στείλετε email ρωτώντας με περί αυτού του εγγράφου.

Η πρωτότυπη, αγγλική έκδοση του εγγράφου αυτού βρίσκεται στο http://catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html. Πολλές μεταφράσεις του είναι διαθέσιμες: αραβικά, βουλγάρικα, καταλανικά, κινέζικα (απλοποιημένα), δανέζικα, ολλανδικά, εβραϊκά, φινλανδικά, γερμανικά, ιταλικά, γιαπωνέζικα, νορβηγικά, πολωνικά, πορτογαλικά (βραζιλιάνικα), ρουμάνικα, ρώσικα, ισπανικά, τούρκικα, και σουηδικά. Σημειώστε πως εφόσον αυτό το έγγραφο τροποποιείται περιοδικά, μπορεί να μην είναι ενημερωμένες.

Το διάγραμμα πέντε-τελείες-σε-εννιά-τετράγωνα που διακοσμεί αυτό το έγγραφο λέγεται glider. Είναι ένα απλό σχέδιο με κάποιες εκπληκτικές ιδιότητες σε μια μαθηματική προσομοίωση που ονομάζεται Life και διασκέδαζε τους hackers για πολλά χρόνια. Νομίζω πως αποτελεί ένα καλό οπτικό έμβλημα για το πώς περίπου μοιάζουν οι hackers - αρχικά λίγο μυστηριώδεις, αλλά μια πύλη σε έναν ολόκληρο κόσμο με μια δική του, περίπλοκη λογική. Διαβάστε περισσότερα για το έμβλημα glider εδώ.

Τί Είναι ένας Hacker;
Το Jargon File περιέχει ένα σωρό ορισμούς για τον όρο 'hacker', εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με τεχνική ικανότητα και με μια ευχαρίστηση στη λύση προβλημάτων και ξεπέρασης ορίων. Αν θες όμως να μάθεις πώς να γίνεις ένας hacker, μόνο δύο είναι πραγματικά σχετικοί.

Υπάρχει μία κοινωνία, μια μοιρασμένη κουλτούρα, έμπειρων προγραμματιστών και βετεράνων των δικτύων, που έχει τις ρίζες της ιστορίας της δεκαετίες πίσω, στην εποχή των πρώτων μινι-υπολογιστών και των νεότερων ARPAnet πειραμάτων. Τα μέλη αυτής της κουλτούρας καθιέρωσαν τον όρο 'hacker'. Οι hackers έχτισαν το internet. Οι hackers διαμόρφωσαν το λειτουργικό σύστημα Unix σε αυτό που είναι σήμερα. Οι hackers τρέχουν το Usenet. Οι hackers κάνουν τον Παγκόσμιο Ιστό να δουλεύει. Αν είστε μέρος αυτής της κουλτούρας, αν έχετε συμβάλει σε αυτή και άλλοι άνθρωποι σε αυτή γνωρίζουν ποιός είστε και σας καλούν hacker, είστε ένας hacker.

Το σκεπτικό των hacker δεν περιορίζεται σε αυτή την κουλτούρα των hacker λογισμικού. Υπάρχουν άνθρωποι που εφαρμόζουν την ιδεολογία των hacker σε άλλους τομείς, όπως στα ηλεκτρονικά ή στη μουσική - ουσιαστικά, μπορείς να τη βρεις στα υψηλότερα επίπεδα κάθε επιστήμης ή τέχνης. Οι hackers λογισμικού αναγνωρίζουν αυτά τα εξευγενισμένα πνεύματα παντού και μπορεί να τους καλέσουν κι αυτούς 'hackers' - και μερικοί ισχυρίζονται ότι η φύση των hacker είναι πραγματικά ανεξάρτητη από το συγκεκριμένο μέσο που δουλεύουν οι hackers. Αλλά στο υπόλοιπο αυτού του εγγράφου θα επικεντρωθούμε στις ικανότητες και στην ιδεολογία των hacker λογισμικού, και στις παραδόσεις της μοιρασμένης κουλτούρας που καθιέρωσε τον όρο 'hacker'.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται hackers, αλλά δεν είναι. Αυτοί είναι άνθρωποι (κυρίως έφηβοι) που βρίσκουν διασκεδαστικό το να εισβάλλουν σε υπολογιστές και να παραβιάζουν το σύστημα του τηλεφώνου. Οι πραγματικοί hackers ονομάζουν αυτούς τους ανθρώπους 'crackers' και δεν θέλουν να έχουν σχέσεις με αυτούς. Οι πραγματικοί hackers κυρίως πιστεύουν πως οι crackers είναι αργόσχολοι, ανεύθυνοι, και όχι και πολύ έξυπνοι, και το γεγονός ότι μπορείς να σπάσεις την ασφάλεια δεν σε κάνει hacker, όπως και το γεγονός ότι μπορείς να χαλάς αυτοκίνητα δεν σε κάνει μηχανικό αυτοκινήτων. Δυστυχώς, πολλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς έχουν ξεγελασθεί στην χρήση της λέξης 'hacker' και την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τους 'crackers'. Αυτό ενοχλεί υπερβολικά τους πραγματικούς hackers.

Η βασική διαφορά είναι αυτή: οι hackers χτίζουν πράγματα, οι crackers τα σπάνε.

Αν θέλεις να είσαι ένας hacker, συνέχισε να διαβάζεις. Αν θέλεις να είσαι ένας cracker, πήγαινε να διαβάσεις την ομάδα συζητήσεων alt.2600 και ετοιμάσου να κάνεις πέντε στα δέκα και να ανακαλύψεις πως δεν είσαι τόσο έξυπνος όσο νομίζεις. Και αυτά είναι όλα που πρόκειται να πω για τους crackers.


Η Ιδεολογία των Hacker
1. Ο κόσμος είναι γεμάτος από διασκεδαστικά προβλήματα που περιμένουν να λυθούν.
2. Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δύο φορές.
3. Η πλήξη και η αγγαρεία είναι διαβολικές.
4. Η ελευθερία είναι αγαθή.
5. Η ιδεολογία δεν είναι υποκατάστατο της ικανότητας.
Οι hackers λύνουν προβλήματα και χτίζουν πράγματα, και πιστέυουν στην ελευθερία και στην εθελοντική αμοιβαία βοήθεια. Για να γίνεις αποδεκτός ως hacker, πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις αυτή την ιδεολογία. Και για να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις αυτή την ιδεολογία, πρέπει πραγματικά να την πιστεύεις.

Admin_Nasia
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 88
Ημερομηνία εγγραφής : 27/09/2008
Τόπος : thessaloniki

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://creek.4rumer.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης